dimarts, 22 de març del 2011

Trenta-tres cançons i tres poemes

Ja s'ha lliurat a la distribució el nou llibre de la col·lecció El taller de poesia.
És un recull dels textos de les cançons de Jordi Guardans, que han interpretat veus tan diverses com Maria del Mar Bonet, Gerard Quintana o Ester Formosa, entre d'altres. Ha tingut cura de l'edició Carles Guillèn i Selva, que hi posa un estudi que analitza, en extensió, tot el conjunt, implicant-se intensament en favor de l'autor, amb sinceritat convincent.


Títol: Trenta-tres cançons i tres poemes
© de les lletres de les cançons, dels poemes i de les il·lustracions: Jordi Guardans
©  de l’estudi introductori: Carles Guillén i Selva
ISBN: 978-84-92563-38-8
Primera edició: març de 2011
8 il·lustracions a color
174 pàgines
PVP 12 €





JORDI GUARDANS (Barcelona, 1955). Ha escrit els llibres de poesia Tsares, publicat a Barcelona per l’Escola Eina en edició restringida el 1979. Traduït posteriorment a l’anglès per Louis Jerôme Rodrigues, publicat en bilingüe a la revista literària de l’American Catalan Society; Tant de bo que siguin les penúltimes penes (Premi Marià Manent 1993. Ed. Columna, exhaurit); El Rèquiem blau (Edicions 62, 2002) amb pròleg de Pere Gimferrer; Montserrat (Emboscall, 2006. 2a. Edició, 2007); Abba (Emboscall, 2006); i l’antologia Els àngels i el perill. Antologia. Tria i introducció de Carles Guillén i Selva (Emboscall, 2006) —a partir d’aquesta antologia i amb el mateix títol ha fet recitals amb la col·laboració d’Ester Formosa i el pianista Maurici Villavecchia. El 2007 es va publicar Planeta Balalaika (Emboscall) i el 2008 Contra venena et animalia venenosa (Emboscall) amb pròleg d’Enric Bou. El 2010 El llibre de Dresden (Pagès editors) amb pròleg d’Enric Bou i epíleg de Carles Guillén i Selva.
L’any 1981 guanya la medalla d’or del Reial Cercle Artístic de Barcelona en ocasió del seu centenari, amb l’obra de teatre La ciutat il·luminada, publicada el 1989 per l’Institut de Teatre de Barcelona amb pròleg d’Anna Maria Moix. 
Pel que fa a la música i a les cançons, que considera part de la producció poètica, el 1988 s’edita el disc Port Estrella, en què cantava les seves composicions. Ester Formosa li grava cançons en els CD’s La casa solitària (2000) i Època (2003). Maria del Mar Bonet als Lluna de pau (2003), enregistrament en directe al TNC (Recaptació íntegra destinada a la Campanya unitària Catalunya per l’Iraq. Suport humanitari) i Terra secreta (2007). Gerard Quintana li canta i posa música a poemes als CD’s Les claus de sal (2004) i Per un tros de cel (2005), experiència nova que li sembla del tot reeixida i enriquidora. El 2007 Ester Formosa li dedica l’integral Ester Formosa canta Jordi Guardans. Sola com el poeta, amb quinze cançons, lletra i música d’ell mateix. El 2008 Túrnez & Sesé, al CD Romanços i estampes del 21 li musiquen i interpreten un poema i una cançó. El 2010 s’edita el CD col·lectiu Adolfo Osta, Carles Rebassa, Ester Formosa, Gerard Quintana, Sílvia Comes, Túrnez & Sesé. Canten Jordi Guardans. T’escric des de Granada.



CARLES GUILLÉN I SELVA (Sitges, 1955). És llicenciat en Geografia i Història (Història de l’Art) i Filologia Catalana per la UCB. Actualment és professor de Llengua i literatura catalanes a la Secundària. El 1995 va fer la versió radiofònica del Tirant lo blanc per a Catalunya Ràdio. El 2004, amb Joan Ollé, l’adaptació teatral de La Plaça del Diamant de Mercè Rodoreda, dirigida pel mateix Joan Ollé, que va ser estrenada al XVIII Festival Castell de Peralada i va fer temporada al Teatre Borràs de Barcelona; el 2005, amb promoció de l’Institut Ramon Llull, va ser-ne estrenada la traducció castellana al Teatro Español de Madrid i va fer gira per Sudamèrica, en versió llegida per Ana Belén; i també promogut per l’Institut Ramon Llull, el mateix any, dins el Catalan / days, al Baryshnikov Arts Center de Nova York, va ser llegida la versió anglesa per Jessica Lange. Del 2006, és l’antologia Jordi Guardans. Els Àngels i el perill. Tria i introducció de Carles Guillén i Selva (Ed. Emboscall. Nova Carpeta, 1. Vic, 2006). El 2007 va ser assessor literari de l’espectacle teatral promogut per l’Institut Ramon Llull Un passeig per la cultura catalana, en el marc de la Fira del Libre de Frankfurt, dirigit per Joan Ollé, i de l’espectacle teatral sobre el Coral romput de Vicent Andrés Estellés dirigida per Joan Ollé, estrenat al Teatre Municipal de Girona dins del Festival Temporada Alta, que després va fer temporada al Teatre Lliure de Barcelona. El 2008 va fer el text introductori del CD Romanços i estampes del 21, dels Túrnez & Sesé. El 2009, la versió teatral, junt amb Joan Ollé, del Quadern gris de Josep Pla, dirigida per mateix Joan Ollé, estrenada al Festival Temporada Alta de Girona; posteriorment va fer emporada al Teatre Lliure; va estar en gira i pel Sant Jordi del 2010, promoguda per l’Institut Ramon Llull, es va estrenar la versió castellana a Madrid; s’ha reestrenat i ha fet temporada al Teatre Romea en la programació del 2010-2011. El 2010, ha fet l’epíleg d’El llibre de Dresden de Jordi Guardans (Pagès Editors, 1910). També en col·laboració amb Joan Ollé, ha fet l’espectacle teatral sobre l’obra de Joan Maragall: Joan Maragall. La llei d’amor, dirigida per Joan Ollé en la temporada 2010-2011 del TNC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada